U bent hier: Home Artikelen Rotterdams Dagblad PvdA-commissie: Schaf deelgemeenten af
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

Jan Booister

journalist, schrijver en muzikant

'Schaf deelgemeenten af'

E-mail Print PDF

Dit stuk schreef ik in het RD over deelgemeenten, op 11 oktober 2004

 

Deelraadsambassadeur kan wonderen verrichten

Door Jan Booister

Een PvdA-commissie rapporteert dat de deelgemeenten kunnen worden afgeschaft. Ze zijn meer lam dan leeuw, omdat ze geen tanden meer hebben. 'Ambassadeurs', te kiezen via referenda, zouden de zaken kunnen waarnemen.

Rotterdam - Een ietsie pietsie zwanger kan niet, zegt PvdA-coryfee Dik Wolfson, en, geloof het of niet, hij heeft het over de Rotterdamse deelgemeenten. Wat hij maar wil zeggen, is: die deelgemeenten hebben nu wat bevoegdheden, maar te weinig om effectief te zijn. Meer bevoegdheden dan? Voor Wolfson hoeft dat niet. ,,Het is geen echt werkbare optie, ook al niet omdat er bestuurlijke veranderingen gaande zijn.''


Wolfson, oud Eerste Kamerlid voor de PvdA wil iets heel nieuws met zijn 'ambassadeurs'. Want de deelgemeenten zijn passé. Als je een politiek bestel wil met zoals in Rotterdam daarin een soort Madurodam-gemeenten, zo stelt hij, dan moet je ook de politieke beslissing nemen die navenant op te tuigen. Dat is niet gebeurd. En het is beter dat ook maar niet meer te doen. 
Want waar gaan deelgemeenten over? Wat welzijn, een beetje ruimtelijke ordening en dan houdt het al snel op. Je kan er ook je paspoort verlengen, en dat moet zo blijven. Maar daar valt natuurlijk geen politiek mee te bedrijven. Veiligheid? Dat wil iedereen. En meer bevoegdheden komen er niet. Opheffen dus maar. Ook omdat er weinig bestuurlijke kwaliteit is te vinden? Zie ook alle ruzies.

Wolfsson: ,,Het één is het gevolg van het ander. We hebben geen cijfers gegeven voor de kwaliteit van het deelgemeentebestuur. Dat was onze taak ook niet. Maar als je geen bevoegdheden hebt dan is het moeilijk om goede mensen aan te trekken. En als je die wel hebt, zal hij of zij zijn mandaat willen verbreden. Dan krijg je dubbele besturing, twee kapiteins op een schip. 
Wolfson ziet het afblazen van de plannen om een stadsprovincie te vormen, als een soort breekpunt. ,,Het idee was toen van de deelgemeenten min of meer volwaardige gemeenten te maken. Dat is in de knop gebroken. Nu hebben we vragen als: is dit wat je voor ogen hebt, als je de deelgemeenten opnieuw zou moeten bedenken?

Wat ook speelt: het rijk is bezig taken over te hevelen naar gemeenten met geld erbij. Zo kan de gemeente een meer geïntegreerd woon-werk-welzijnsbeleid voeren. Dan wordt het moeilijk op jouw beurt dit soort taken over te dragen aan deelgemeenten waar je vervolgens geen greep op hebt. Dan kan de gemeente met de gebakken peren komen te zitten. Het is niet vruchtbaar als deelgemeenten op essentiële terreinen als bijvoorbeeld de bijstandsuitkeringen een verschillende aanpak hebben.'' 
Voor Wolfson en zijn commissieleden was het belangrijk dat er een link bleef naar de burger.

,,Je moet zichtbaar zijn in de wijken. Dat wilden we niet kwijt. De burger moet zich ook kunnen herkennen in het bestuur. Dus wat wil de burger? Hij wil weten bij wie hij terecht kan met een probleem. Dan moet je een vertegenwoordiger hebben. En als ze van de burger zijn, moeten ze worden gekozen. Dat kan via referenda.'' Wolfson denkt dat het 't beste is mensen te laten meedoen die in elk geval betrokken' zijn. Die persoon moet de communicatie met het college verzorgen. Een superambtenaar met veel bevoegdheden, is dat een optie? 


Wolfson: ,,Daar is natuurlijk over gesproken. Maar we willen de legitimatie van de burger erbij. En zo'n ambtenaar kan je niet wegsturen. We willen betrokkenheid van de burgers. Anders is het niet van hen.'' Wolfson is er 'op papier' gerust op dat raad en college serieus werk willen maken van een dergelijke aanpak. ,,In Amerika heb je de sheriff, door de bevolking gekozen. Zoiets. De roep om interactief bestuur wordt steeds luider. Dus dit is meer dan een doekje voor het bloeden omdat we voorstellen de deelgemeenten af te schaffen.''

Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
Laatst aangepast ( donderdag, 13 augustus 2009 13:40 )  

Mijn CD

'IK DEED HET MIJN WEG'

Townesliedjes

 Hieronder enkele liedjes van de cd 'Townes vertaald' die in productie is. Klik op liedjes, schuif met knop


Nieuws uit Rotterdam e.o.

Mijn dagrijm

Ziek


We shoppen nu toch echt heel anders

Hairstudio, tapijtpaleis, fruitshop, ik zweer

De winkel is geen winkel meer

En laatst dacht ik toch: salamanders


Want is je mobieltje straks plots ziek

Dan moet u naar de smartphone-kliniek 

 

(Zie ook www.vandaagenmorgen.nl)

 

Warm-koud


Een Chinees schip voer via Japan

Naar hier, via de pool in't noorden

Ik kom haast niet uit mijn woorden

Historie! Maar toch constateer ik dan


Stilletjes en ook ietwat klam

Opwarming is dus goed voor Rotterdam

 

Straf


De nieuwste rage? iPad-school!

Want ja, we moeten met de tijd mee

Leerlingen blij, en heel tevree

Ik vrees: is dit niet erg frivool?


Maar misschien zie ik een weg vol beren

Denk: straks ook strafregels kopiëren? 

 

God


Lilian heet ze en ze leidt de SGP

In Vlissingen waar haar revolutie begon

Althans, men voor een lijsttrekster zong

Van wie de mannen zeggen: nee


Zucht God, krabbelend op achterhoofd:

‘Heb ik me hiervoor uitgesloofd?’ 

 

Nep


Er is een hamburger gekweekt

Van vlees, dat is dus fake

Straks ga ik eten, en ik breek

Want wat is vals? Ik kijk verbleekt


Dit bord met soep, ik vraag oprecht

Zeg ober: is die vlieg wel echt?


Meest bekeken

Contact Jan Booister