U bent hier: Home Artikelen Rotterdams Dagblad Wie reageert op Sperna Weiland en Peper?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

Jan Booister

journalist, schrijver en muzikant

Wie reageert op Sperna Weiland en Peper

E-mail Print PDF

 

Ook uit het RD, 1996

 

 

Wie reageert er op Sperna Weiland en Peper?


Door Jan Booister

Soms proberen mensen van wie bekend is dat ze over meer dan gemiddelde intelligentie beschikken een discussie aan te zwengelen en blijft resultaat uit. Ze smeken bijna om reacties, maar wie er reageert?
Prof dr. J. Sperna Weiland deed het al weer enige tijd geleden in deze krant. In zijn column op de pagina Opinie vroeg hij om reacties op zijn opvattingen over het gebruik van organen in de medische wereld. Hij constateerde terecht dat er te weinig organen waren voor teveel patiënten. En de vraag die hij opwierp was wie nou toch moet bepalen welke persoon een hart, long, nier, lever of wat dan ook krijgt. En welke dus niet, want dat was uiteraard de pijnlijke kant van de keuze. Je zal er maar voor staan.
Er werd openlijk gevraagd te reageren, maar tenzij ik even niet heb zitten opletten, is er niet meer in deze krant op het verzoek teruggekomen. Dat heeft me altijd verwonderd. Want de maatschappij laat die keuze maar over aan artsen, die daar, net als moeders die kinderen krijgen, ook geen opleiding voor hebben.
Geen politicus die roept dat deze rare situatie eigenlijk van de gekke is, dat dit soort zaken aan anderen moet worden overgelaten. Artsen zijn er om te genezen, met het materiaal en gereedschap dat daarbij voorhanden is. Niet om heel direct over leven en dood te beslissen. Een zaak dus, zou je verwachten, die de nodige discussie moet losweken. Het bleef stil.

Enige heisa kon ook worden verwacht van de hoogst opmerkelijke uitlatingen die burgemeester B. Peper, alweer een paar maanden geleden, deed bij een bezoek aan de deelgemeente Prins Alexander. Hij zei het goed te vinden als burgers zich niet aan de wet hielden. Niet in alle gevallen natuurlijk, zo gek is hij nou ook weer niet, maar wel als ze met redenen omkleed waren en een maatschappelijk doel dienden. Ik vat het maar in simpele bewoordingen samen.
Peper reageerde, die indruk wekte hij, op de ontwikkelingen in de wijk Spangen. Daar waren bewoners in verzet gekomen tegen de drugsoverlast, vooral die van Franse drugstoeristen. De Spangenaren blokkeerden vooral op de drukke vrijdagavonden de toegangswegen tot de wijk - wat daar vrij simpel is want het zijn er niet zoeveel - en hielden vreemden buiten.
Maar de bewoners deden meer. Ze probeerden niet alleen het probleem buiten de wijk te houden. De bewoners, met Annie Verdoold voorop, bedachten ook oplossingen. Simpel gezegd redeneerden ze: onze 'eigen' junks, de Rotterdamse verslaafden van Spangense afkomst, die helpen we. We geven ze een eigen pand, waar ze wat kunnen dealen en gebruiken en wat rust vinden. Dan dragen we ons maatschappelijke steentje bij aan de oplossing en zijn we niet alleen negatief bezig.
Prima, natuurlijk, maar wel een aanpak waar een stijve ambtenaar wat wettelijke en andere moeilijke vragen bij kan verzinnen. En dat soort mensen zijn er genoeg. Peper was die man(nen) voor. Hij constateerde dat er in ieder geval aan een oplossing werd gewerkt in Spangen en keurde de aanpak daar goed. Eigenlijk ook die van het afsluiten van de wijk, werk dat in feite door de politie zou moeten worden uitgevoerd. Maar de politie kan niet zo snel reageren, gebonden als wetsdienaren zijn aan allerlei wettelijke regelingen die vooral door (verklaarbare) voorzichtigheid zijn ingegeven. Het is bovendien een soort optreden dat vooraf moet worden gegaan door een politieke beslissing (in het stadhuis of op een hoger niveau).

Peper keurde openlijk goed wat vroeger bestuurlijke ongehoorzaamheid heette. Dat was moedig, want hij begaf zich op een pad vol angels en voetklemmen. Want wie moest dan bepalen wanneer eigenmachtig optreden van wijkbewoners getolereerd kon worden? En op welke (politieke) gronden? In welke situatie?
En welk optreden kon wel worden goedgekeurd en welk niet? Noodzakelijke vragen uiteraard, maar ook van een soort die elke snelle en effectieve aanpak van problemen frustreert. Om maar enkele vragen te stellen. Want er kunnen er nog vele bedacht worden.
En wie er reageerde? Geen hond! Verbazingwekkend toch, nietwaar?
Natuurlijk, het is riskant je in zo'n debat te begeven. Want je trapt in een mum van tijd in een Marcel van Dam-stelling. Bijvoorbeeld de volgende. Als bewoners zelf het heft in handen mogen nemen omdat ze overtuigd zijn van het maatschappelijke nut van hun handelen, mogen ambtenaren dat dan ook? Of politiemensen (ook een beetje ambtenaar)?
Zou de politieman Santema dan ook terecht hebben gehandeld? Vanuit oprechte motieven zwengelde hij het onderzoek naar de moord op taxichauffeur George Frensdorff opnieuw aan, waarna de zaak alsnog werd opgelost. Hij vond dat zijn collega's niet voldoende deden en zocht de publiciteit.
Je zou het maatschappelijk verantwoord optreden kunnen noemen, maar Santema werd geschorst. Hij had niet met de pers mogen praten. Een rechtlijnige redenering, waarbij te verdedigen is dat die niet in de geest van de opvattingen van burgemeester Peper is.
Niemand die op de opvallende stellingname van Peper over 'burgelijke ongehoorzaamheid' reageerde. Terwijl zijn uitspraken meer dan prikkelend waren. Misschien te prikkelend? En die van prof. dr. Sperna Weiland te moeilijk?

© Rotterdams Dagblad, 1996

Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
Laatst aangepast ( donderdag, 13 augustus 2009 13:35 )  

Mijn CD

'IK DEED HET MIJN WEG'

Townesliedjes

 Hieronder enkele liedjes van de cd 'Townes vertaald' die in productie is. Klik op liedjes, schuif met knop


Nieuws uit Rotterdam e.o.

Mijn dagrijm

Ziek


We shoppen nu toch echt heel anders

Hairstudio, tapijtpaleis, fruitshop, ik zweer

De winkel is geen winkel meer

En laatst dacht ik toch: salamanders


Want is je mobieltje straks plots ziek

Dan moet u naar de smartphone-kliniek 

 

(Zie ook www.vandaagenmorgen.nl)

 

Warm-koud


Een Chinees schip voer via Japan

Naar hier, via de pool in't noorden

Ik kom haast niet uit mijn woorden

Historie! Maar toch constateer ik dan


Stilletjes en ook ietwat klam

Opwarming is dus goed voor Rotterdam

 

Straf


De nieuwste rage? iPad-school!

Want ja, we moeten met de tijd mee

Leerlingen blij, en heel tevree

Ik vrees: is dit niet erg frivool?


Maar misschien zie ik een weg vol beren

Denk: straks ook strafregels kopiëren? 

 

God


Lilian heet ze en ze leidt de SGP

In Vlissingen waar haar revolutie begon

Althans, men voor een lijsttrekster zong

Van wie de mannen zeggen: nee


Zucht God, krabbelend op achterhoofd:

‘Heb ik me hiervoor uitgesloofd?’ 

 

Nep


Er is een hamburger gekweekt

Van vlees, dat is dus fake

Straks ga ik eten, en ik breek

Want wat is vals? Ik kijk verbleekt


Dit bord met soep, ik vraag oprecht

Zeg ober: is die vlieg wel echt?


Meest bekeken

Contact Jan Booister