U bent hier: Home Artikelen Vandaag en morgen Stulpje voor burgemeester Hulman
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

Jan Booister

journalist, schrijver en muzikant

Stulpje voor burgemeester Hulman

E-mail Print PDF
PrintPDF
Op donderdag 15 januari 2009 verscheen onderstaand artikel van mij in Vandaag en morgen
 

Door Jan Booister
De Rotterdamse oud-wethouder Stefan Hulman (VVD), nu burgemeester van Den Helder, begint aardig in de voetsporen te treden van zijn partijgenoot Herman van den Muijsenberg, ook oud-wethouder van Rotterdam. De laatste werd ooit eerste burger van Wassenaar en is er daar uitgezwiept, om het eens populair te zeggen. Niet dat Hulman al op de schopstoel zit, maar zijn positie in Den Helder is minder rooskleurig dan bij zijn aantreden.
Hulman maakt zich een tikkeltje onmogelijk door de burgers van Den Helder te laten opdraaien voor een bedrag van iets meer dan 3000 euro dat hij maandelijks tekort komt nu hij is verkast van zijn superappartement in de Hoge Marinier bij de Erasmusbrug naar de marinestad. Hij kan al maanden geen koper vinden voor zijn Rotterdamse flat. Hij kocht dat onderkomen tien jaar geleden voor iets meer dan drie ton en vraagt er nu 7 ton voor.

Die leuke winst heeft hij nodig want hij heeft er een hypotheek (twee ton) op genomen om een ander huis, in Spanje, te kunnen betalen.

Toen hij verhuisde naar Den Helder kocht hij ook daar een huis. Ook geen arbeiderswoning, want hij betaalde er zo’n 3,5 ton voor. Dus heeft hij nu drie huizen. Dat is veel voor een burgermeester in Den Helder.
Nu zit hij in de piepzak, want hij komt maandelijks meer dan drieduizend euro tekort om aan zijn woonverplichtingen te kunnen voldoen. Dus, zo is het plan, moet de burgerij van Den Helder dat tekort ophoesten. Tot zijn Rotterdamse flat is verkocht.

Een rel dus. De commissaris van de koningin in Noord-Holland heeft begrip gevraagd voor de positie van dit soort ambtsdragers.  Burgemeesters moeten nu eenmaal wonen in de plaats waar ze eerste burger zijn en  vandaag de dag is het moeilijk je oude huis te verkopen. Daar is wat voor te zeggen. Althans, in zijn algemeenheid. Maar in dit geval zitten er haken en ogen aan de zaak. Hulman moet veel aflossing betalen omdat hij ook al in Spanje een optrekje moet financieren. Dat zou hij eerst van de hand kunnen doen. Toch? En dan in Rotterdam zijn verlies nemen. Dat is ‘all in the game’. Er zijn meer mensen die verlies noteren bij de verkoop van een woning.

Wat voor type is die Hulman dat hij zo opereert? Als wethouder was hij politiek verantwoordelijk voor de rampzalig gestegen kosten van de Museumparkgarage, in de volksmond de Blunderput. Hij heeft zich daar aardig onderuit kunnen draaien omdat hij bij de verhoren van de enquêtecommissie naar dit schandaal de dans ontsprong met de mededeling dat zijn toenmalige collega Marco Pastors als schuldige moest worden aangewezen. ,,Immers,’’ aldus Hulman toen, ,,hij heeft de zaak in de raad verdedigd.’’ De enquêtecommissie slikte het. Dom.

Het is een schande dat Hulman zo weg kwam. Pastors nam het debat in de raad over omdat Hulman, die dit namens het college zou doen, thuis zat met een zere enkel. Het was ook Hulman die de eerste paal sloeg voor de garage en het was Hulman die het dossier overdroeg aan zijn opvolger toen er een nieuw college kwam. Wie is dan verantwoordelijk? Pastors nam - hij doet niet aan duikgedrag - aanvankelijk als een heer de verantwoordelijkheid op zich, maar dat doet niets af aan de feiten.  En evenmin aan de bedenkelijke opstelling van Hulman.

Feit is ook, zo meldt het Rotterdams Dagblad, dat Hulman niet alleen zijn salaris als burgemeester krijgt. Voor de goede orde, dat ligt boven de drieduizend euro per maand, netto. Hij int ook nog maandelijks een toeslag van 700 euro van de gemeente Rotterdam. Als oud-wethouder. Ook dat is een schande. Om twee redenen: dat het mogelijk is en dat het klaarblijkelijk wordt opgeëist.
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
Laatst aangepast ( donderdag, 13 augustus 2009 13:54 )  

Mijn CD

'IK DEED HET MIJN WEG'

Townesliedjes

 Hieronder enkele liedjes van de cd 'Townes vertaald' die in productie is. Klik op liedjes, schuif met knop


Nieuws uit Rotterdam e.o.

Mijn dagrijm

Ziek


We shoppen nu toch echt heel anders

Hairstudio, tapijtpaleis, fruitshop, ik zweer

De winkel is geen winkel meer

En laatst dacht ik toch: salamanders


Want is je mobieltje straks plots ziek

Dan moet u naar de smartphone-kliniek 

 

(Zie ook www.vandaagenmorgen.nl)

 

Warm-koud


Een Chinees schip voer via Japan

Naar hier, via de pool in't noorden

Ik kom haast niet uit mijn woorden

Historie! Maar toch constateer ik dan


Stilletjes en ook ietwat klam

Opwarming is dus goed voor Rotterdam

 

Straf


De nieuwste rage? iPad-school!

Want ja, we moeten met de tijd mee

Leerlingen blij, en heel tevree

Ik vrees: is dit niet erg frivool?


Maar misschien zie ik een weg vol beren

Denk: straks ook strafregels kopiëren? 

 

God


Lilian heet ze en ze leidt de SGP

In Vlissingen waar haar revolutie begon

Althans, men voor een lijsttrekster zong

Van wie de mannen zeggen: nee


Zucht God, krabbelend op achterhoofd:

‘Heb ik me hiervoor uitgesloofd?’ 

 

Nep


Er is een hamburger gekweekt

Van vlees, dat is dus fake

Straks ga ik eten, en ik breek

Want wat is vals? Ik kijk verbleekt


Dit bord met soep, ik vraag oprecht

Zeg ober: is die vlieg wel echt?


Meest bekeken

Contact Jan Booister